Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

Teší nás, že Vám môžeme prostredníctvom web stránky predstaviť Mesto Bardejov, poskytnúť nevyhnutné informácie o živote mesta a funkciách mestskej samosprávy.

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Historické centrum Bardejova spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu - Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Zobraziť celý článok »

Aktuality

Je čas zamyslieť sa

Tohto roku sme si pripomenuli 70. výročie oslobodenia nášho mesta aj dátum ukončenia druhej svetovej vojny. Druhá svetová vojna je nepochybne jednou z najkrutejších udalostí v dejinách ľudstva. No zdá sa, že prišla doba, ktorá túto udalosť poslala do histórie a na odkaz našich predkov, ktorí vlastnou krvou vykúpili mier, v ktorom dnes všetci žijeme, zabúdame. S úžasom sa pozeráme dennodenne na ľudskú ľahostajnosť, ktorú nám servírujú médiá. Násilie sa tak stáva bežnou súčasťou  našich životov. My dospelí si s tým hádam poradíme, no  všimli sme si, že naše deti sa stávajú ľahostajnými voči utrpeniu iných a násilie vnímajú ako bežnú realitu. Kto za to môže? Rodičia? Škola? Spoločnosť? Je jednoduché pomenovať vinníka, avšak neurobiť nič, je rovnako zlé. Keďže sa dnes veľmi živo hovorí o potrebe zachovávania odkazu boja proti fašizmu, ako jedného z pilierov našej štátnosti, rozhodli sme sa urobiť preto čosi konkrétne, spôsobom, ktorý hádam oslovil aj našich žiakov. Učitelia a vedenie ZŠ s MŠ Pod Vinbargom pripravili celoškolskú akciu, ktorej cieľom bolo zážitkovou formou priblížiť a dostať hlbšie do povedomia žiakov udalosti druhej svetovej vojny, okolnosti, pojmy, ktoré s tým súvisia a čoraz viac rezonujú v našej spoločnosti.

Súťažné aktivity na našej škole prebiehali počas štyroch týždňov a zapojili sa žiaci prvého i druhého stupňa v počte 291. Žiaci prvého stupňa získali nové vedomosti a zážitky počas besedy s členom OO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, či premietania dokumentárneho filmu o 2.sv. vojne. Nasledoval vedomostný kvíz, v ktorom mohli byť nápomocní pri hľadaní správnych odpovedí svojim deťom aj rodičia. Dojmy z udalostí o 2. sv. vojne vyjadrili žiaci aj prostredníctvom literárnej a výtvarnej časti súťaže. Dotyk s realitou im sprostredkovala návšteva pamätníka padlých hrdinov.

Pre žiakov 2. stupňa sme pripravili premietanie filmu o netradičnom priateľstve dvoch chlapcov počas druhej svetovej vojny, Chlapec v pruhovanom pyžame, ktorý bol zároveň východiskom pre súťažné aktivity v literárne a výtvarnej časti, ako napríklad charakteristika hlavnej postavy, dokončenie príbehu podľa vlastnej fantázie, či výtvarný návrh na obálku knihy alebo DVD k filmu. Dejepisná časť súťaže prebiehala pod dohľadom učiteľov dejepisu a obsahovala otázky zo svetových, národných a regionálnych dejín druhej svetovej vojny. Bonusovou dejepisnou úlohou bolo vyhľadať v regióne priameho účastníka, ktorý sa zúčastnil bojov počas druhej svetovej vojny alebo oslobodzovania nášho regiónu, urobiť s ním rozhovor a napísať o tom. Jednu stenu v našej škole sme venovali nástenným novinám na tému 2. sv. vojna a žiaci si vypočuli špeciálne rozhlasové vysielanie.

Touto akciou sme prispeli k tomu, aby sa mladí ľudia nielen zamysleli nad touto historickou udalosťou, ale uvedomili si, že poučenie z nej je aktuálne aj po desiatkach rokov.

                                                                               Mgr. Valeria Semanišinová

PRÍLOHA

Víťazná literárna práca:

Chlapec v pruhovanom pyžame – charakteristika hlavnej postavy

Bruno je typický 8-ročný chlapec, pre ktorého je život hrou. Bezstarostné obdobie skončí, keď sa dozvie, že sa musí s celou rodinou presťahovať, keďže jeho otec dostal novú prácu. Túto skutočnosť prijíma s veľkou nechuťou, lebo musí opustiť svojich najlepších kamarátov. Pokorne však rešpektuje vôľu svojich rodičov. Stretnutie s kamarátom na celý život nám dáva možnosť nazrieť do jeho hlavy.

Bruno s1vojím zovňajškom predstavuje charakteristické dieťa vtedajšieho nacistického Nemecka. Na svoj vek nijako zvlášť nevyniká výškou ani športovými danosťami. No každý si na ňom hneď všimne modré oči a hnedé vlasy, ktoré nosí vždy učesané podľa vzoru Adolfa Hitlera. Oblieka sa podľa bontónu štyridsiatych rokov minulého storočia – krátke hnedé šortky, košeľa, vlnený sveter a najmä vždy vysoko vytiahnuté ponožky sa ľahko prehliadnu v dave.

Nerobí si ťažkú hlavu z momentálnej politickej situácie a ani zo sveta dospelých. Nikoho to neprekvapuje, okrem súkromného učiteľa, ktorý sa snaží z neho vychovať dieťa v duchu Hitlerovej propagandy, čomu sa Bruno veľmi bráni. Na rozdiel od svojej dvanásťročnej sestry nie je tak ľahko ovplyvniteľný, ale nakoniec aj on podľahne domnienke, že jeho otec vykonáva záslužnú prácu. Stále však nevie pochopiť význam učiteľových myšlienok a uteká do svojho sveta fantázie, rytierov a dobrodružstiev. Sníva o tom, že sa raz stane prieskumníkom.

 Jeho prvé stretnutie so Židmi sa odohralo ešte predtým, ako sa presťahovali. No sám si to ani len neuvedomil. Jeho detské oči sršali radosťou, nadšením a nevnímali nič okrem hrania sa na prieskumníkov v lietadlách. Keď spozná židovského chlapca Šmuela, vznikne rozpor medzi slovami učiteľa a vlastnou skúsenosťou. Bruno nedokáže pochopiť, čo sa odohráva za plotmi pracovného tábora a všetko vníma ako veľkú hru. Postupne však vďaka rozprávaniu svojho nového kamaráta spoznáva krutú realitu.

Na svoj vek je veľmi vynaliezavý a pohotovo si dokáže vymyslieť výhovorku, keď to práve potrebuje. Nerobí mu problém klamať, či už mame, keď tajne bral koláče pre Šmuela, alebo keď predstieral, že sa mu lopta zakotúľala do záhrady. Malé klamstvo sa mu však vypomstí, keď dostane do nepríjemnej situácie svojho kamaráta, ktorý si za to odpyká tvrdý trest vo forme bitky. V kritických situáciách sa Bruno zachová pudovo, nepremýšľa a podriadi sa autorite v snahe ochrániť samého seba. Ale rýchlo svoj čin oľutuje a prepadne výčitkám svedomia, že sa bál postaviť na obranu svojho kamaráta. Snaha odčiniť svoje klamstvo sa Brunovi stane osudnou a aj so svojím kamarátom zahynú. V posledných okamihoch svojho života pochopí, že otec, ktorého tak veľmi obdivoval, v chorom presvedčení páchal strašné veci voči ľudskosti.

Michal Čopák, 8. A

Ako si predstavuje koniec príbehu a filmu N. Mačušová z 9.B:

2Po Brunovom sľube, ktorý povedal Šmuelovi, sa chlapci vybrali hľadať Šmuelovho otca. Po tom, čo sa Bruno prezliekol a podliezol plot, išli splniť danú „misiu“. Zo začiatku to bolo dobrodružstvo. V tábore hrala kapela zložená z väzňov, väzni práve dostávali svoj smiešny prídel jedla, všetko bolo podobné ako z otcovho videa, ktoré si Bruno tajne pozrel. Ako správny dobrodruh si Bruno všímal detaily. Jeden zo základných detailov, ktorý sa nedal nevšimnúť bol, že ľudia, ktorí išli do spŕch, sa späť nevrátili. Bruno znervóznel a výsledky svojho pozorovania oznámil Šmuelovi. Obaja chceli újsť, keď tu zrazu hudbu v tábore vystriedal výstrel, následne plač a krik väzňov. „Len židovské deti!“ zaznelo. Potom tieto deti boli zoradené do dlhých dvojradov a postupne dozorcami triedené. Jeden napravo, druhý naľavo a takto to pokračovalo. Po niekoľkých minútach prišiel rad aj na Bruna. Dozorca vyriekol: „RECHTS!“, to znamenalo vpravo. Po dvoch dievčatkách nasledoval Šmuel. Dozorca nad ním vyriekol rovnaké slovo ako nad Brunom. „RECHTS!“ Chlapci mali ešte kvapku nádeje, veď mali jeden druhého. Vtom nastal šum a plač. Tí, čo boli vyseparovaní naľavo, boli určení na pokusy. Pýtate sa, čo sa stalo s tými, čo stali vpravo? Boli poslaní do spŕch. No krátko pred použitím cyklónu B prišiel pred plynovú komoru Brunov otec, ktorý bol nemeckým veliteľom koncentračného tábora, v ktorom sa Bruno ocitol, a zastavil celý proces. Našiel svojho synčeka ležiaceho na zemi, ako držal za ruku svojho židovského kamaráta Šmuela. Bruno nechcel odísť z tábora bez svojho najlepšieho kamaráta. Nakoniec sa Brunov otec rozhodol zachrániť život aj Šmuelovi. Prijali ho do rodiny. Od tohto momentu Brunov otec odstúpil z tejto vysokej funkcie.

Zabudnutá mína
(Moja babka spomína...)

                Moja babka má nemilé spomienky na koniec druhej svetovej vojny. Nižný Orlík, dedina kde babka bývala, patril do oblasti, ktorá bola zamínovaná. Aj rok po skončení vojny bolo v bezprostrednom okolí dediny množstvo nevybuchnutých mín. Práve tieto míny spôsobili smrť približne päťdesiatim ľuďom, ktorí na ne stúpili.

                Jedna takáto nevybuchnutá mína od základov zmenila život mojej babky. Babka mala v tom čase len trinásť rokov a aj teraz, s odstupom času, sa jej vyronia slzy, keď si na to spomenie. Babkina mama, otec, stará mama a brat sa viezli na voze. Namierené to mali na neďalekú lúku po seno. Babka zostala doma so svojimi mladšími sestrami, ktoré mali vtedy len jeden a štyri roky.

                Keď sa rodičia už dlhšie nevracali, v hlave sa jej začali vynárať pochmúrne myšlienky. Po chvíli sa chlapec od susedov vrútil do dvora a pribehol až k nej. Smutne a zároveň vyplašene jej povedal, že jej rodičia s vozom nabehli na mínu a že celý voz rozmetalo na márne kúsky a všetci sú mŕtvi. No babka vtedy nemohla ani len tušiť, že nemá tak celkom pravdu. Babka zo zúfalstva zobrala svoje sestry a všetky tri si ľahli na cestu, aby ich zabilo prechádzajúce auto, keďže už nikoho nemajú. No v tej dobe nechodili autá tak často ako dnes a našťastie ich včas zbadala suseda. Rýchlo k nim pribehla a vzala ich preč z cesty. Babku, aby sa spamätala, rázne vyfackala. A urobila veru dobre. Mŕtvy bol len jej brat. Mama a otec s babkou mali len niekoľko škrabancov, ale čo je hlavné, žili.

Michal Čopák, 8. A

Zverejnil: Alena Malegová, Mgr., 2016-06-15, 08:55, alena.malegova@bardejov.sk

Prihláste sa na odber

Najblišie udalosti

30 apr 2024
19:00 - 21:00
OTVORENIE FONTÁN
01 máj 2024
14:00 - 21:00
MAJÁLES
23 feb 2024
08:00 - 17:00
Muzikál KUBO

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám