Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

Teší nás, že Vám môžeme prostredníctvom web stránky predstaviť Mesto Bardejov, poskytnúť nevyhnutné informácie o živote mesta a funkciách mestskej samosprávy.

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Historické centrum Bardejova spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu - Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Zobraziť celý článok »

Aktuality

O problematike stravovania detí sa v súčasnej dobe síce všade veľa hovorí, no faktov a najmä reálnych aktivít v praxi je stále málo, hoci záležať na zdravej strave by malo každému rodičovi a každej škole.

      Školské jedálne majú ťažkú úlohu - variť chutne a zdravo, aby jedlo vyhovovalo detským chutiam. Do toho vstupujú aj objektívne faktory - stanovený rozpočet na jedlo a prísne ministerské pravidlá. Ale aj na Slovensku máme školské jedálne, ktoré sa o zmenu usilovne snažia a vedia navariť zdravo aj za málo peňazí.

Obezita, ktorá nesporne znižuje kvalitu života a skracuje ho, je problémom nielen dospelých, ale žiaľ, aj detí na Slovensku. Často je spôsobená konzumáciou nevhodnej stravy, a to jedál s vysokým obsahom tukov, cukrov či soli, čo má za následok nadváhu a tiež viaceré ochorenia.

Myslieť na tieto fakty by mal každý rodič, no aj školská jedáleň, kde sa žiaci denno-denne stravujú. Každá školská jedáleň a aj tá v ZŠ na Vinbargu je totiž obmedzovaná stanoveným rozpočtom, pričom ťažko sa hľadajú cesty, ako navariť lacno aj zdravo.

  1. apríla 2019 navštívil našu školu kuchár Andrej Hurajt z firmy Ryba Košice a spolu s našimi kuchárkami pripravili žiakom nové jedlo. Žiaci si mohli najprv pochutiť na kuracej polievke s domácimi rezancami. Ako hlavné jedlo sa podával africký sumček na indický spôsob s ryžou. Aby toho nebolo málo, prišiel na rad múčnik – špaldové osie hniezda. A nechýbal ani zdravý nápoj – voda s citrónovou šťavou. Väčšine žiakom obed veľmi chutil, ale hlavne bolo to niečo nové, čo spestrilo náš jedálny lístok.

Jedlo si mohli vychutnať žiaci prvého, druhého stupňa, súkromného gymnázia, ktorí sa do jedálne chodia stravovať.

„Škola je otvorená novým veciam, čiže ak nám šéfkuchár dal nejaké nápady, nové možnosti a návrhy nových jedál tak sa ich do budúcna určite budeme snažiť využívať. Deti sa pýtajú po nových jedlách, taktiež aj kolegovia a rodičia. Chcem touto cestou poďakovať spoločnosti Ryba Košice, že nám ponúkli takýto projekt. Veľmi si to vážime a sme otvorení aj do budúcna. Keď sme sa dozvedeli, že nám šéfkuchár príde na pomoc sme sa veľmi potešili a tým pádom bol aj dnešný deň niečím výnimočný. Bola to výzva a pocta, že nám bol ponúknutý tento projekt,“ povedala vedúca školskej jedálne p. Vasilčinová.

      Je chvályhodné, že niektoré firmy sa snažia priložiť ruku k dielu a v rámci svojich možností pomôcť presadzovať pozitívne zmeny v stravovaní detí. Aj firma Ryba Košice sa snaží školským jedálňam vnuknúť inšpiráciu, implementovať trendy a nové technologické postupy spracovania potravín do školských noriem.

ryba KE2     ryba KE3

Zverejnil : Ľubomíra Árendášová,Ing.,2019-04-17,14:05,lubomira.arendasova@bardejov.sk

Prihláste sa na odber

Najblišie udalosti

Žiadne udalosti

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám