Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

Teší nás, že Vám môžeme prostredníctvom web stránky predstaviť Mesto Bardejov, poskytnúť nevyhnutné informácie o živote mesta a funkciách mestskej samosprávy.

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Historické centrum Bardejova spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu - Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Zobraziť celý článok »

Aktuality

Nadrozmerný veľkonočný zajac – myšlienka, ktorá nám začala víriť hlavou ešte pred rokom, keď sme na tvorivých dielňach vyrábali veľkonočné ozdoby. Žiaci, ktorí sa na nich zúčastnili, si osvojili techniku pletenia z papiera - pedig (recyklovanie starého papiera), ale aj rôzne ďalšie techniky zdobenia veľkonočných vajec a výroby veľkonočných dekorácií.

Naša myšlienka sa postupne začala realizovať už po vianočných sviatkoch. Na hodinách techniky, výchovy umením a výtvarnej výchovy sme žiakov zapojili do výroby papierových roliek, ktorých bolo potrebné vyrobiť viac ako 1 500 kusov. Práca si vyžaduje značnú zručnosť, a preto nie vždy všetky rolky boli dokonalé. Oceňujeme však veľké zanietenie a chuť žiakov vyrábať  ich. Niektorí ich nakoniec vyrábali ako skúsení a zruční majstri. Nadrozmerný zajac si vyžadoval pevnú konštrukciu, s ktorou sa popasovala p. uč. Hankovská spolu so svojím manželom. Základy a kontúry zo železa boli pozvárané v dielni     p. Hankovského. Hneď nato začala najdôležitejšia časť práce. Papierové rolky bolo potrebné zapletať a postupne obtáčať okolo celej konštrukcie. Vyžadovalo si to veľké množstvo času a námahy, ktorú v popoludňajších hodinách pri výrobe vynaložili zanietení žiaci a ich učitelia (p. uč. Bobaliková, Chovanová, Hankovská). Výsledok sa však rodil pomaly, pretože bolo potrebné dotiahnuť detaily tak, aby všetko spolu dokonale ladilo.

 Hotový výrobok predčil aj naše očakávanie a my všetci, ktorí sme sa podieľali na výrobe, sme na nášho „fešáka“ právom pyšní

zajac 01 zajac 02 zajac 03  

Mgr. Slavka Bobaliková a kolektív žiakov 8. C

Zverejnil: Miroslav Vančík, PaedDr., 2017-04-11, 13:30, miroslav.vancik@bardejov.sk

Prihláste sa na odber

Najblišie udalosti

30 apr 2024
19:00 - 21:00
OTVORENIE FONTÁN
01 máj 2024
14:00 - 21:00
MAJÁLES
23 feb 2024
08:00 - 17:00
Muzikál KUBO

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám