Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

Teší nás, že Vám môžeme prostredníctvom web stránky predstaviť Mesto Bardejov, poskytnúť nevyhnutné informácie o živote mesta a funkciách mestskej samosprávy.

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Historické centrum Bardejova spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu - Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Zobraziť celý článok »

Aktuality

V posledných rokoch akoby stále medzi sebou zápasili Pamiatka zosnulých – ľudovo povedané Dušičky a Halloween. Akoby sme nevedeli, či zapáliť sviečku alebo vyrezať tekvicu, či ísť do ticha na cintorín alebo na nejakú halloweenskú párty.

Žiaci našej školy sa rozhodli ísť na evanjelický cintorín a uctiť si tých, ktorí sa zaslúžili o náš lepší život a víťazne ukončenie 2. svetovej vojny. Jedným z nich bol Andrej Sviantek, ktorý bol aktívnym organizátorom partizánskeho hnutia v okrese Bardejov. V roku 1939 ho vymenovali za okresného vedúceho komunistickej strany. ÚŠB ho zatkla a odviedla do gestapa do Prešova, kde ho vyšetrovali a týrali. Odtiaľto ho odvliekli do väzenia v Ilave. Po prepustení sa vrátil do Bardejova a nadviazal styky s partizánmi. 6. septembra 1944 za tragických a dodnes neobjasnených okolností padol spolu s ním aj neznámy partizán, ktorý je pochovaný vedľa neho.

“Tieto miesta by mali byť pre nás všetkých symbolom toho, aby sa takéto udalosti už nikdy nezopakovali. Aby ľudia neriešili svoje problémy so zbraňou v ruke – človek proti človeku. Pripomenutie si aj takejto udalosti a osobnosti, akou bol Andrej Sviantek a neznámy partizán je upozornením na to, že máme odmietať vojnu a násilie ako nástroj na riešenie spoločenských problémov …”. 

sviantek 02

Mgr. Viera Cmarová, Mgr. Petra Csuková, ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, Bardejov

Zverejnil: Miroslav Vančík, PhDr., 2017-11-13, 13:40, miroslav.vancik@bardejov.sk

Prihláste sa na odber

Najblišie udalosti

Žiadne udalosti

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám