Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

stefan petejaZnámy  zberateľ šlabikárov  z viacerých kútov sveta – bardejovčan Štefan Peteja vystavuje svoje zbierky vo Viedni v počte vyše 650 šlabikárov, ktoré zozbieral s pomocou zastupiteľstiev SR, veľvyslancov, Slovákov žijúcich v zahraničí a ďalších priateľov a nadšencov.

Väčšiu časť zbierky tvoria slovenské šlabikáre z rôznych období, ale dostupné sú aj šlabikáre v arabčine, čínštine, japončine, ruštine, gréčtine, v Braillovom písme pre zrakovo postihnuté deti, v cyrilike a mnoho ďalších.

Najstarším šlabikárom je unikátne dielo pochádzajúce z roku 1574, ktoré bolo vydané v Prostejove. 

Na podujatí sa zúčastnil aj spisovateľ, básnik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek, akademický maliar, ilustrátor, známy slovenský výtvarník Miroslav Cipár, ktorí pripravujú nový slovenský šlabikár a výstavu otvoril vnuk zberateľa Matúš Drotár.

 Zbierka zaujala početných záujemcov, medzi ktorými bolo mnoho detí, študentov a zástupcov rakúskych vydavateľstiev. O kultúrny program sa postaral detský folklórny súbor Matičiarik z Nových Zámkov, ktorý vystupuje pod vedením Jany Garajovej. Výstava pre verejnosť potrvá už len do konca týždňa.

 

stefan peteja vien

Najblišie udalosti

Žiadne udalosti

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám