Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Kalendár udalostí

Výstava Domov - insitné umenie v obrazoch

insitné umenie post

PREDAJNÁ výstava obrazov insitných maliarov z Kovačice, Padiny - SRBSKO - Juraj Lavroša, Vladimír Galas, Mária Raspírová - DOMOV

GALÉRIA ODDELENIA KULTÚRY  6.11. - 20.11.2019

Maliari zámerne zvolili názov výstavy Domov - ako základný aspekt k sebaurčujúcej a formujúcej identite každého človeka. Na Slovensku si pripomíname - vyše 200 rokov od začiatkov osídľovania Dolnej zeme a 70 rokov od návratu dolnozemských Slovákov do vlasti svojich predkov.
Autori Juraj Lavroš a Vladimír Galas a žijú a tvoria v dedinke Padina spadajúcej pod obec Kovačica v srbskej Vojvodine. Práve táto oblasť je známa združovaním insitných umelcov v Galérii umenia v Kovačici. V Kovačici maľovali prví maliari zo záľuby a bez akéhokoľvek poznania výtvarných kompozičných prvkov, časom každý z nich nadobudol jedinečný výtvarný prejav. Silný kolorit a očarujúca intenzita farieb sú charakteristickými znakmi kovačickej školy insitného umenia, ktorú možno na výstave pozorovať.
Zobrazovanie jednej z najslovenskejších dedín v Srbsku - Padiny - je prítomné u oboch autorov. Juraj Lavroš a Vladimír Galas zachytávajú výzor a atmosféru osady, ktorú mnohí poznajú ako dedinu hlbokých studní a mletej vody, veľkých vždyzelených polí a starých slovenských domčekov.
U oboch maliarov sú prítomné zvýrazňujúce aspekty plodnosti a pozitívneho vzťahu k úrode, pôde, rodnej zemi či symbiózy spolužitia človeka so zvieratami.

Mária Raspírova sa narodila v Kovačici. Vysokú školu cestovného ruchu a podnikateľstva vyštudovala v Novom Sade. Už v mladosti sa zaoberala kultúrou a rôznymi umeleckými činnosťami, vrchol kultúrnej kariéry dosiahla ako riaditeľka svetoznámej Galérie insitného umenia v Kovačici. Na tomto poste pracovala takmer desať rokov a za svoju prácu dostala viac významnych štátnych vyznamenaní.
Hoci vyrastala v insitnom prostredí a odborne pracovala s insitnými maliarmi, štetec a paleta ju zaujali iba pred tromi rokmi. Tvorí a pestuje výlučne olejomaľbu, na ktorej panujú krajinky, žáner a animalistycké motívy, prevažne kohúty. I keď je mladou maliarkou, za sebou má rad výstav ako doma tak i v zahraničí.

Miesto Výstavna sieň Oddelenia kultúry

Najblišie udalosti

30 apr 2024
19:00 - 21:00
OTVORENIE FONTÁN
01 máj 2024
14:00 - 21:00
MAJÁLES
23 feb 2024
08:00 - 17:00
Muzikál KUBO

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám